webmango - webes szolgáltatások kiemelkedően jó kommunikációval

facebook

Szükséges-e mobil applikáció egy webáruházhoz?

A meglévő webáruház tulajdonosok illetve akik még csak tervezik, hogy belépjenek az e-kereskedelembe gyakran teszik fel nekünk a kérdést, hogy egy webáruháznak szüksége van-e mobil alkalmazásra, vagy elegendő, hogy a webáruház reszponzív és jól használható mobil eszközökön is.

Erre a kérdésre egyértelmű igen vagy nem válasz nem adható, mivel minden esetben az adott webáruház céljait, iparágát és a felhasználói célcsoport szokásait szükséges első sorban figyelembe venni.
Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen tények és érvek szólnak a mobil alkalmazás mellett és ellen.

Legtöbb esetben ahhoz, hogy egy felhasználó egy webáruház mobil alkalmazását letöltse és telepítse mobil eszközére egy nagy fokú tudatos elkötelezettség vagy jelentős motiváció szükséges.
Leginkább a hűséges, visszatérő vásárlók töltik le a webáruházak applikációt, illetve azok akik hajlandóak a marketing aktivitások keretében felkínált kedvezményekért a letöltésre.
A mobil alkalmazások általában a webáruházak mobil nézetéhez képest gyorsabb betöltődési sebességet, nagyobb felhasználói élményt biztosítanak, mégis a legnagyobb előny a push üzenet küldési lehetőség, és hogy kiaknázható az adott eszköz hardware része. (pl.: helyadatok engedélyezése esetén, legközelebbi fizikális átvételi pontok listázása, , kamera használatánál – képfeltöltéshez kötött kedvezmény, stb.)

A felhasználók többsége rengeteg időt tölt okoseszközének nyomkodásával, szinte folyamatosan a kezükben van, így a push üzenetek megnyitási aránya nagyságrendekkel nagyobb mint bármely e-mail üzeneté. Így folyamatosan kapcsolatban lehetünk ügyfeleinkkel, tájékoztatjuk legújabb termékeinkről, akcióinkról, testreszabott ajánlatokat küldhetünk a számukra.
Egy mobil alkalmazás lényegesen több adathoz férhet hozzá egy felhasználó eszközén mint egy sima, böngészőben megnyitott webáruház, de természetesen az adatvédelmi szabályok egyre szigorúbbak és részletesebbek.

Mi az ami mégis ellenérv lehet egy mobil alkalmazás fejlesztésével szemben?

-Relatív magas fejlesztési költség
Legyen szó akár natív (kifejezetten az adott platformra fejlesztett, pl.: iOS, Android), vagy cross platformról, egy mobil alkalmazás fejlesztése minden esetben egy jelentős anyagi befektetést igényel

-Nehéz rávenni a felhasználókat, hogy letöltsék az applikációt
Ahogy fentebb említettük, leginkább a visszatérő, tudatos vásárlók, illetve a letöltéshez kötött kedvezményekkel motivált felhasználók töltik le, mivel viszonylag sok idő és energia ráfordítást igényel egy felhasználótól, mire az adott applikáció tárból (iOS appStore, Android Play áruház) letöltik az app-ot, telepítik, bejelentkeznek.
illetve magas az az arány akik a letöltést követően akár már az első belépés előtt le is törlik a mobil applikációt. Ezért folyamatos ösztönzés szükséges az app használatára.

-Folyamatos frissítés szükséges
A mobil alkalmazások naprakészen tartásához folyamatosan igazodni kell az egyes platformokhoz, illetve ha valami változik, vagy fejlesztés történik az alap webáruházban, az egyes platformonként külön-külön szükséges lekövetni a változásokat az applikációkban.

Fontos megemlíteni, hogy a legújabb technológiával készülő webáruházak, annak révén, hogy a felhasználói felületek, (frontend), egy API-n keresztül kommunikálnak a backand-del, a „régebbi” technológiákkal készített webshopokhoz képest jelentősen gyorsabb letöltődési sebességet biztosítanak, melyek felveszik a versenyt bármelyik mobil applikációval, illetve lehetőséget adnak push üzenetek küldésére, ezáltal ami pár évvel ezelőtt még egyértelmű kizárólagos előnyként volt felsorolható a mobil applikáció fejlesztése mellett, napjainkban egy jól működő, korszerű fejlesztési technológiával készülő webáruház szinte mindent meg tud adni amire előzőleg csak egy külön lefejlesztett mobil app volt képes.

Összegezve, a legtöbb esetben a webáruház tulajdonosok számára inkább magát a webáruházat érdemes fejlesztetni, korszerűsíteni, átültetni egy jelentősen korlátozottabb nyílt forráskódú webáruház motorról egyedi fejlesztésre, mint sem külön-külön applikációkat készíttetni.

Ha érdekes lehet ez a téma, vagy bármi más kérdésed merült fel, keress minket bizalommal. Webáruház készítésben és mobil applikáció fejlesztésben is készséggel állunk tisztelt érdeklődőink rendelkezésére.
+36 70 326 21 76
Ajánlatkérés

Ajánlatkérés